Відмовитися від м’яса – це свідомий вибір вегетаріанця. Однак потрібно знайти продукти, які будуть компенсувати необхідні елементи для нормального функціонування організму. В першу чергу мова йде про білок. В такому випадку варто обрати замінники м'яса – продукти нерослинного походження, багаті на корисні речовини. Споживати їх потрібно регулярно, що не допустити дефіциту білка. Компенсувати можна за допомогою простої їжі, яка є також доступною, як і м'ясо.
Огляд замінників м'яса
Білок – це необхідний будівничий компонент організму, який необхідно підтримувати на належному рівні, незважаючи від віку. Вживати його у вигляді засобів фармакології не варто, це призводить до дисбалансу. Краще отримувати потрібну норму з їжі. Чудовими замінниками виступають такі продукти:
яйця – містять протеїн, який швидко засвоюється в повному обсязі;
сир – на 100 грам йде 11 грам білка, додатково містить багато вітамінів та корисних речовин;
бобові – рівень засвоєння переважає 80%, дуже корисні для організму, сприяють очищенню;
горіхи – вважаються замінниками жирів, адже містять їх у великій кількості, найбільше – мигдаль та волоські;
риба – незмінне джерело вітамінів, амінокислот та тваринного білка, який засвоюється організмом дуже швидко, додатково містить вітамін В12;
гриби – в продукті міститься багато білка, при цьому зберігається низька калорійність, однак важливо пам’ятати, що така їжа важка для шлунку;
зелень – постійний інгредієнт раціону здорової людини, крім білка містить вітаміни та важливі антиоксиданти;
авокадо – містить всього 2 грами протеїну, однак дуже корисний для травної системи та організму в цілому;
пророщена гречка – в такому стані покращує якість та кількість білка в продукті, знижує рівень жирів, гарантує мінімальну калорійність.
Більшість замінників тваринного м’яса є дуже ситними та смачними. Спеціалісти доводять, що вегетаріанці можуть харчуватися різноманітно та смачно, адже їжі, яка їм підходить, безліч. Це досить прості продукти, які є в кожному домі.
Як використовувати замінники м'яса
Альтернатива звичайному м’ясу існує, якщо грамотно підійти до свого харчування, то можливо отримати повний комплекс білків та протеїнів з замінників. Важливо ввести їх в щоденний раціон та насолоджуватися здоровою їжею.
Є продукти, які варто вживати з обережністю. Наприклад, гриби – вони важкі для травлення, тому краще їх використовувати в якості додаткової їжі і споживати декілька разів на тиждень. Яйця можуть викликати алергію, тому в великих кількостях їх їсти не рекомендується. Рис, бобові, сочевиця провокують метеоризм, їх краще вживати з великою кількістю зелені.
Щоб харчування було повноцінним, треба слідкувати за калорійністю. Щоденно організм потребує в певній кількості жирів, білків та вуглеводів і він повинен його отримати, навіть якщо є відмова від тваринного м’яса. Існує правило, яким користуються дієтологи: щоб насититись їжею, потрібно вживати не багато, а правильно рахувати калорійність.
Переваги замінників м'яса
Тема замінників м’яса стала дуже актуальною, нею цікавляться люди, які ведуть здоровий спосіб життя і прагнуть налаштувати своє харчування так, щоб воно було максимально корисним. І дійсно, раціон без свинини чи яловичини може бути смачним та повноцінним, адже замінники мають такі переваги:
швидко засвоюються організмом, не провокують додаткового навантаження на органи травної системи;
містять крім протеїнів багато інших корисних елементів, потрібних людині;
вартість значно нижча, це дозволяє зекономити.
Не варто забувати про природозахисний аспект, адже не доводиться вбивати тварин для повноцінного харчування.
Джерело: https://newfood.media/2023/06/22/13-produktiv-iaki-ie-krashchymy-zaminnykamy-m-iasa/